Anne Gretes   KREATIVE       SIDER
startside    meg sjøl    modeller    barna og den blå hesten        spinne på håndtein    plantefarging    Båstad 4H    kurs og linker    kontakt
HJEM      TIGER      MODELL    HESTEN      ROSER     SPINNE      FARGE       4H         LINKER      Kontakt

SPINNING

Jeg holder kurs i spinning på håndtein og rokk

hos forskjellige husflidslag etc. når jeg blir spurt, og på

 Raulands Akademiet  

Å spinne sitt eget garn av saueull er en av våre eldste tekstile teknikker. Du føler deg i slekt med kvinner gjennom tusener av år når tråden formes mellom hendene og nøstes opp på teinen. Resultatet blir deilig og flott garn med personlighet og sjel.

Jeg kan også holde kurset "spikke-spinne-strikke" som passer veldig bra for voksne og barn sammen, der deltakerne lager sine egne tekstilredskaper; spinnekrok, hespletre og nøstepinne.

Jeg kommer gjerne og holde kurs for barn og voksne.
Ta kontakt på tlf. 938 51 579.

HVORDAN SPINNE
PÅ HÅNDTEIN

minikurs
 

   1.              2.          3.

    4.             5.          6.

   

Fordelen med håndtein er at den er billig i anskaffelse (et par hundrelapper), og den er lett å frakte med seg, eller stue vekk. Dessuten er det en så genial enkel konstruksjon, at det ikke er duket for store tekniske problemer.

Håndteiner finnes i mange forskjellige utførelser, men grunnprinsippet er det samme: et hjul med en pinne igjennom, og en krok i toppen. I prinsippet kan du stikke en pinne gjennom en rund potet eller eple, det skal gjøre samme nytten, og evt. lage et hakk i den øverste enden av pinnen.

Forskjellige håndteiner:

1.      En modell med stort hjul, som egner seg godt for barn og nybegynnere. Fåes kjøpt hos   Museumshåndverkerne på Folkemuseet.

2.      Denne er lengre, og med mindre hjul. Finnes i forskjellige varianter.

3.      En håndtein dreiet av et stykke.

4.      Denne varianten har tyngden øverst på pinnen.

5.      Håndtein funnet i Oseberg-graven, med en rund stein til tyngde langt oppe.

6.      Spinnekrok, laget av et naturlig emne. Brukes på en litt annen måte.

 

Når du skal spinne av saueull, velger du pen ull av god kvalitet. Den bør være uvasket fordi det er lettere å spinne når ullfettet er i behold. Kun veldig møkkete ull bør vaskes, og da forsiktig håndvask på 30  C.

Vi trenger ikke å karde ullen først, men den må greies ut. Ullfibrene danner det vi kaller en stapel, som er tykk innerst ved klippekanten, og der fibrene går ut i en spiss. Disse staplene tar vi mellom hendene og drar fra hverandre, så fibrene ligger løst og mest mulig parallelt. Når du skal begynne å spinne, trekker du fibrene ut i fra midten på bunten mens du holder den inne i hånda. 
Hold ullen inne i den ene hånda, hekt kroken innpå noen fibre, og dra ut. Sett teinen i gang. Hvilken vei du spinner, er opp til deg selv, men du må hele tiden spinne samme vei. 
Tråden lager du mellom hendene dine. Hold rundt ulla med den ene hånda, og litt lenger ned med den andre. Ikke slipp tvinn inn i ulltullen. Det blir bare tull. Dra ut litt ull om gangen og la tvinnen ta tak. Etter hvert kjenner du hvor mye du kan dra ut, og hvor mye tvinn du kan slippe innpå. Det er lærdom som du lærer med hendene, og ikke med hodet. 

Når tråden rekker nesten ned til gulvet, nøster du den inn på pinnen, nærmest hjulet, og et par ganger rundt kroken øverst. Fortsett å spinne til du har så mye tråd som du vil ha. Til å begynne med blir sannsynligvis tråden klumpete og ujevn. Det kalles effektgarn. Å få tynn og jevn tråd kommer med treninga.

Tvinning

Vanligvis består garn av to, evt. tre tråder. Du må altså ha to tråder som tvinnes sammen til en. Tråden du har spunnet nøstes av teinen. De enkleste er å få noen til å hjelpe deg å holde teinen vannrett mens du nøster. Del tråden i to nøster, eller spinn full en tein til. Så legger du nøstene i hver sin bøtte el. bak deg. Legg en tråd over hver skulder, bind endene sammen, og hekt dem på kroken på teinen. Sett teinen i gang, men nå motsatt vei av det du spant. Tvinn trådene sammen. Når du holder den ferdige tråden slapt mellom hendene, skal den ikke vri seg til den ene eller andre veien. Da har du for mye eller for lite tvinn. Prøv deg fram.

Nøst det ferdige garnet opp i en hesple, knyt løst om et par steder med en bomullstråd, og vask garnet forsiktig for hånd i 30 C med et mildt ullvaskemiddel, f.eks. Milo.

Gratulerer, du har ditt første håndspunne garn!

 

  Tilbake til forsiden

 

startside    meg sjøl    modeller    barna og den blå hesten        spinne på håndtein    plantefarging    Båstad 4H    kurs og linker    kontakt
HJEM      TIGER      MODELL    HESTEN      ROSER     SPINNE      FARGE       4H         LINKER      Kontakt