Anne Gretes   KREATIVE       SIDER
startside    meg sjøl    modeller    barna og den blå hesten        spinne på håndtein    plantefarging    Båstad 4H    kurs og linker    kontakt
HJEM      TIGER      MODELL    HESTEN      ROSER     SPINNE      FARGE       4H         LINKER      Kontakt

ROSER - KULTURHISTORISK SKATTEJAKT

Sammen med møbelsnekker Rune Strønes reiser jeg rundt i Indre Østfold for å registrere og studere gamle møbler og interiører.
Det gjør vi for å skape en større bevissthet om hva vi faktisk har av slike ting her i distriktet, og at  det er vel verdt å ta vare på.
Målet vårt er å lage en bok om temaet.

   


Selv vi har blitt overrasket over hvor mye spennende som faktisk er å finne, selv om den gjengse oppfatning er at: "Vi har ikke slikt her".
Folkekunst blir forbundet med "dalstroka innafor", fra den gangen nasjonalbyggerne var på jakt etter det "typisk norske".
Østfold blir regnet som en del av det store tradisjonsområdet flatbygdene på Østlandet, inklusive grensetraktene i Sverige.
Underforstått at det ikke er noe særpreg å finne her. Vi kan bevise at hver bygd har sin "dialekt" også når det gjelder møbelkunst og dekormaling. Blant annet har vi i Trøgstad og de nærmeste områder den helt spesielle rosa, den som har vært forbilde for broderiet på Løkendrakta. Akkurat de bukettene finner vi nesten bare her!

   

Selv er jeg veldig fasinert over alle de spennende kistene som finnes rundt omkring. Inni lokkene kan de skjule seg mange spennende motiver. For eksempel har blå hus på hvit bakgrunn vært en klassiker i Trøgstad. Og over hele Østlandet finner vi ofte hager med trær og blomster.

  

GAMLE ROSER GIR NY INSPIRASJON

Den gamle dekoren er morsom og inspirerende. Jeg har brukt litt tid til å bli kjent med hvordan det kan males, ved å kopiere gamle motiver.
Etter hvert kan jeg kanskje utvikle mine egne varianter. Moro er det lell.

      

De kineseri-inspirerte høye, rare husa med trær rundt som vi finner inni kister og skap er veldig grafisk  i uttrykket, og jeg har omarbeidet motivet til stofftrykk, og trykket på noen puter rullegardiner. Det har foreløpig blitt med forsøket, men jeg har noen puter på lager.
 

    

Dessuten har jeg blitt hyret inn som dekoratør av "tussefløyter" for musikk -grossisten Schage as . Et typisk nisjeprodukt. 

Hvis du er interessert i å lese mer om dette, ligger masteroppgava mi "Dekormaling fra Trøgstad - frodig og mangfoldig fra Østfolds indre skattkammer"  på www.academia.edu.


Tilbake til forsiden.